fredag 13 november 2009

The final frontier, ett steg närmare

Läste det här med intresse och spänning tidigare idag. Vatten på månen innebär avsevärda förbättringar i förutsättningarna för baser och bosättningar där i framtiden.

Jag tillhör dem som tycker att vi (läs vi som i mänskligheten snarare än Sverige här) ska satsa på rymdforskning och rymdprojekt. Satsa stort rentav. Jag tycker att det i första hand ska vara ett samhällsansvar, och att vi ska investera skattepengar från hela världen i det. Av flera anledningar.

1. För vetenskapens framskridande. Svaret på många frågor om hur livet och universum kom till kan vi inte hitta på jorden. Det finns också många andra frågor och forskning som blir möjlig eller får nya dimensioner borta från jordens atmosfär och gravitation.

2. För teknikens framskridande. Tidigare rymdprojekt har haft stora bonuseffekter även för övriga samhället i form av teknikutveckling.

3. För den långsiktiga ekonomins skull. Jordens resurser är inte oändliga, och vill vi även i framtiden att hela mänskligheten ska ha möjlighet till välstånd och tillväxt behöver vi resurser från andra planeter.

samt inte minst:
4. För att rymden och planeterna finns där, enorma och outforskade. Jag tror att mänskligheten mår bra av idéer, drömmar och visioner som är gemensamma. Jag tror att mänskligheten mår bra av att hela tiden ta ett steg vidare, utforska det som utforskas kan. Därute finns svar på frågor vi idag inte ens tänkt på att ställa.

Självklart är väldigt mycket av nyttan på lång sikt, i vissa fall väldigt lång sikt. Men jag tror vi måste börja i tid och börja ordentligt. Jag tror inte att detta står emot tex fattigdomsbekämpning. Det handlar snarare om att omprioritera resurser som idag går till exempelvis rent militär forskning. Plus att mycket läggs på rymdprojekt redan idag.

det är också viktigt att komma ihåg att om samhället inte tar första steget lär det komma internationella storföretag som gör det. Och de gör i allmänhet inget av allmän omtanke om mänsklighetens bästa...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar