måndag 29 juni 2009

Kommunrankingar

Ett ständigt återkommande samtalsämne i kommunpolitikerna är olika rankingar. Ofta handlar de om företagsklimat eller attraktivitet som boendeort. Norrköping kommer sällan i topp på dessa. Delar av anlednignen handlar säkert om sådant vi kan och bör åtgärda, men det finns också kraftigt värderande inslag i flera av dem. Två exempel som ofta talar till Norrköpings nackdel:

1. Vi har ett rödgrönt styre med en i huvudsak socialdemokratisk politik, och har haft det rätt länge. Detta innebär en rätt hög skattenivå, samt att vi inte har den positiva syn på konkurrensutsättningar och privatiseringar som ofta rankas som "bra". Båda inslag som ofta sänker kommunen i rankningar, och båda sådant som inte alls är värderingsfritt att säga.

2. Vi är en stad där många har sin bakgrund antingen i svensk eller utländsk arbetarklass. Löne- och utbildningsnivån är relativt låg, och arbetslösheten relativt hög. Detta orsakar dessutom, i Norrköping liksom i andra städer, ett antal sociala problem som inte är unika för oss. (Däremot ska det erkännas att vi allt för sällan har några unikt bra lösningar på dessa problem)

Ovanstående är ingen ursäkt, men däremot en förklaring, till Norrköpings ranking i flera fall.

Sen finns det såklart även rankingar där vi klarar oss bra. Jag ska inte svära på att de är värderingsfria, men till exempel den här säger att vi är bäst i länet och hyggliga även i riket på kommunal miljöpolitik. Inte så illa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar