Som en del i den nya skollagen föreslår regeringen med Jan Björklund i spetsen att man inte ska få läsa redan godkända gymnasiekurser på Komvux. Att man insett att det är ett problem att folk gör det är bra, men man drar helt felaktiga slutsatser.
Grundproblemet är inte att folk läser upp betyg på Komvux. Det är i stället ett symptom på i grunden osunda antagningsregler till högskola och universitet. För att komma in på ett antal "topputbildningar" typ läkare måste du ha absoluta maxbetyg, och för det mesta tur med lottning ovanpå det.
Jag har ofta ställt mig frågan varför det är relevant att en läkare som ska behandla mig ska ha haft MVG i bild, historia eller geografi. Jag är mer intresserad av att läkaren har ett bra bemötande, och kan läkaryrket ordentligt. Där tror jag faktiskt inte bildbetyget spelar roll.
Det har funnits tankar, exempelvis i antagningsutredningen som presenterades för något eller några år sedan, om att sätta ett tak vid ett snitt på 18,5 betygspoäng (alltså ett snitt något närmare MVG än VG, men som tillåter några godkända eller väl godkända betyg) och inte räkna snittpoäng högre än så. Anledningen är att man inte upplevde några faktiskt skillnader i studieresultat bland de som har högre snitt än så. Jag tror det är klokt tänkt. Ta bort behovet av att betygskomplettera snarare än möjligheten till det.
Gör man som regeringen gör nu är risken att elever hamnar i kläm. Vi vet av erfarenhet att många (om än inte alla) elever från studieovana hem med arbetarklassbakgrund har svårare i skolan eftersom man inte har samma möjlighet att vara förberedd och få hjälp hemifrån. Det problemet blir ännu större om det enda som står till buds är egenstudier som dessutom inte ger studiemedel att försörja sig på. Tyvärr riskerar det i förlängningen att leda till en än större social snedrekrytering till läkarlinjen och andra högkvalificerade universitetsutbildningar.
Vad ska man då göra i stället? Bygg ut komvux (kräver regeringspengar), ändra antagningssystemet till högskolan och bygg ut de utbildningar typ läkarlinjen där det faktiskt behövs långt fler än vad som utbildas (vilket då också får effekten att betygssnittet för att komma in sänks något och färre behöver betygskomplettera).
måndag 15 juni 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar