I slutet av maj var jag på ett intressant seminarie som mitt partidistrikt i Östergötland anordnade, som handlade om besöksnäringen. Tillsammans med företrädare för branschen diskuterade vi hur vi kan få den att växa och må bra i Östergötland. En del av det var en analys av hur näringen fungerade.
En intressant del av detta var att det som genererar pengar inom turism (och därmed också arbetstillfällen i hög grad) ofta inte är detsamma som lockar folk att resa till andra delar av landet eller andra länder. Det som ger pengarna är i första hand, väldigt grovhugget efter mitt minne, hotellnätter, resor, restaurangbesök och shopping. Det som lockar är däremot (i första hand) upplevelser inom tex kultur, idrott, natur och liknande. Självklart är detta resonemang något förenklat, men jag tror ändå att det stämmer i grunden.
En stor del av det senare är som en händelse en del av det som Svenskt Näringsliv (eller något institut/organisation som på något sätt är finansierat av Svenskt Näringsliv) med viss regelbundenhet anklagar kommunerna för att slösa pengar på. Anledningen till att kommuner lägger pengar på det är ofta, åtminstone delvis, att det handlar om saker som inte bär sig företagsekonomiskt - om man belägger det med självkostnadsavgifter eller högre blir efterfrågan för liten för att verksamheten ska vara intressant eller kanske ens möjlig att bedriva. Däremot kan tex en kulturinstitution eller en idrottsarena bära sig samhällsekonomiskt, bland annat med argumenten ovan om att det lockar turister.
Därmed inte sagt att kommunpoltiker inte ibland satsar pengar på dessa områden som skulle kunna användas bättre till annat, men det behöver verkligen inte vara fallet jämt.
Men lika gärna som kommunpolitiker kan vara slösaktiga, kan också Svenskt Näringsliv göra kortsiktiga och felaktiga analyser som riskerar att leda till stora negativa konsekvenser för en hel bransch av deras medlemsföretag.
tisdag 18 augusti 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar