tisdag 27 april 2010

Välbehövliga medel till välfärden

I morse gick det att läsa ännu ett välkommet besked om vad som väntar med en rödgrön regering. Totalt 12 miljarder mer till skolan, vården och omsorgen, genom statsbidrag till välfärdens huvudmän kommuner och landsting, över två år. Det spelar roll - stor roll.

När borgarna pratar om att de inte behövs pratar de strunt. Visst, många kommuner och en del landsting går runt eller med plus. Men det är inte mycket, och det är efter stora besparingar under året som varit. Läget i vården och i skolan är i många fall ansträngt, och personalen är pressad. Mer resurser behövs för att inte riskera kvalitetsproblem.

Borgarna klagar också på finansieringen - Mats Odell på ett extremt fult sätt. Men budgeten presenteras inte förrän nästa vecka. Det vet de. De bara passar på att klaga. Snart kommer ett fullständigt budgetalternativ från den rödgröna koalitionen, och det kommer att vara finansierat. Säkert på en lite högre skattenivå än borgarnas, men det beror också på att vi har högre ambitioner för välfärden och vägrar att låta samhället svika sjuka och arbetslösa. Jag tror att en sån politik gör Sverige starkare än vad det är idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar