tisdag 20 april 2010

Märklig argumentation Hägglund

Göran Hägglund argumenterar väldigt märkligt för skillnaden i beskattning mellan löntagare och pensionärer. Han menar att den motiveras med att pensionärer har lägre kostnader för vissa saker.

Det är i och för sig sant, men det är redan kompenserat sen tidigare. Vem har lika mycket i pension som man innan pension hade i lön? Knappast någon, åtminstone inte om man inte har väldigt omfattande privata pensionsförsäkringar. Så har det varit länge, och där finns kompensationen för det Göran Hägglund pratar om.

Samma princip går att applicera på A-kassan. Nästan alla håller med om att det är fullt rimligt att man tjänar betydligt mer på att jobba än på att vara arbetslös. Därför är, eller har åtminstone varit, A-kassan i Sverige på 80% av tidigare lön. Det är en rimlig nivå tycker jag. Men förlorar en femtedel av inkomsten, men förlorar ändå inte hela fotfästet. Ovanpå det har regeringen lagt en skillnad i beskattning. Systemet blir krångligare, och mer orättvist.

jag är för en mer rättvis modell. Låt de skillnader som faktiskt ska finnas synas öppet, och låt sedan som tjänar lika betala lika i skatt. Från var och en efter förmåga, som det heter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar