måndag 3 maj 2010

Riktigt bra - och finansierad - budget

Så kom den då till slut - den gemensamma rödgröna budgetmotionen. Jag har inte hunnit läsa alla detaljer, men väl ett gäng tidningsartiklar, en sammanfattning och en powerpointpresentation. Klart är att jag tycker att den är bra. Det är konkreta och offensiva satsningar på jobb, utbildning och välfärd, klimat och infrastruktur. Det är vad Sverige behöver nu - inte en regering som hakat upp sig på att säga "det är finanskrisens fel".

Det är också en finansierad budget. Alla vallöften som ges nu och getts tidigare är finansierade. Visst, det blir en del skattehöjningar. Det krävs för att säkra och investera i välfärden. Men den sammanlagda summan för höjningarna blir bara en mindre del av vad regeringen sänkt skatterna med under mandatperioden som gått. Även med denna budget har Sverige märkbart lägre skatter än för fyra år sen. (vilket gäller också om man räknar med lokala skattehöjningar som föreslås tex för landstinget i Östergötland).

Allt som allt - det verkar vara en ruskigt bra budget. Motivationen för att vinna riksdagsvalet ökade just ännu ett snäpp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar