måndag 24 maj 2010

Jämlik hälsa i en hållbar region

Som politisk sekreterare har man förmånen att vara ett mellanting mellan politiker och tjänsteman. Man får jobba med något man brinner för, men i en roll där man ibland får köpa en uppfattning man inte helt delar och jobba för den ändå. Det är inget vanligt problem för mig, men det händer. Ibland är det dock snarare så att man tycker något är så himla bra, att man får komma ihåg vilken roll man har. Ungefär så känner jag för det gemensamma S-V-Mp budgetförslaget till landstinget som presenterades idag. Läs mer här. På sidan kan du även ladda ned själva budgeten.

Det är en rejäl satsning på hälso- och sjukvården - 300 miljoner kronor mer per år riktat till några utpekade grupper och områden där stora insatser behövs. Ovanpå det bland annat en ordentlig ambitionshöjning för kollektivtrafiken. Och, trots det, betydligt större marginaler (i snitt ca 70 miljoner per år mot noll hos den borgerliga majoriteten) och mer ekonomiskt ansvarstagande inför framtiden, där delar av pensionsskulden betas av. Detta möjliggörs genom en skattehöjning på 50 öre. Trots denna höjning - som de allra flesta kommer att märka av som allra mest som en hundralapp mindre i plånboken (för de flesta mindre) - kommer landstinget i Östergötland fortfarande att ha fjärde lägst landstingsskatt i landet.

Jag tycker om den här budgeten. Jag tror att den behövs, för sjukvårdens och framför allt för östgötarnas skull. Synd att den inte kan bli verklighet direkt på fullmäktigemötet i juni, men med en valseger blir denna politik verklighet i höst. Det kommer jag att ägna de närmaste månaderna att kämpa för.

Om detta bloggar även Emil Broberg , Mats Johansson, Agneta Niklasson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar